Odkrywamy tajemnice użycia porcelany!

porcelanaDla wielu właścicieli domów proces wyboru zastawy stołowej jest ekscytującym zadaniem. Niezależnie od tego, czy zastawa stołowa jest przeznaczona do regularnego codziennego użytku, czy też jest przeznaczona na specjalne spotkania, świąteczne posiłki i kolacje, należy wziąć pod uwagę kilka kwestii jej użytkowania. Ważne jest też z czego jest wykonana dana zastawa. Może warto pomyśleć czy porcelana, która wraca do łask nie będzie ciekawym rozwiązaniem.

Jeśli chodzi o dobrą zastawę porcelanową, jest to coś wyjątkowego – tym bardziej, dzięki wielkiemu wyborowi najlepszych marek, kolorów i rodzajów. Dlatego nikt nie powinien mieć problemu z tym, jak wybrać odpowiedni zestaw, który jest w stanie spełnić wszelkie, indywidualne wymagania. Problemy mogą się zacząć w momencie, gdy zastanawiamy się który element do czego służy. Oto krótki przewodnik o podawaniu na pięknej porcelanie!

Porcelana – co do czego?

Na początku warto się zastanowić nad tym, z czego wynikają te dylematy. Głównie chodzi o to, że porcelanowe zestawy mogą się składać od kilkunastu do nawet kilkudziesięciu elementów. Warto wiedzieć, który do czego służy, by móc je w pełni wykorzystać.

Kawa czy herbata? Czajnik czy imbryk?

Oba naczynia służą do zaparzania herbaty, jak i kawy. Mają podobną formę i kształt, które sprzyjają procesowi zaparzania – dlatego niepotrzebne są wielkie dylematy. W każdym wypadku wybieramy najlepsze rozwiązanie dla zaparzania, lepsze od jakichkolwiek innych materiałów, bowiem porcelana szybciej się nagrzewa i dłużej utrzymuje ciepło, co ma niebagatelne przełożenie na przyjemność spożywania napojów.

Poza tym w porcelanowej zastawie odnajdujemy inne dobroci o oczywistym zastosowaniu:

  • kartoflanka,
  • filiżanki,
  • czajnik z podgrzewaczem,
  • spodki,
  • talerze deserowe,
  • cukiernica,
  • dzbanek,
  • czajnik.

Na czym serwować zakąski? Na żadnym z powyższych! Do tego celu przewidziany jest znajdujący się w porcelanie rawier, czyli nic innego jak półmisek, którego nazwa pochodzi z języka francuskiego. Wiele ciekawych artykułów można znaleźć na zaprzyjaźnionej stronie http://porcelana.online – warto się z nimi zapoznać i poszerzyć swoją kulinarną wiedzę, której niezbędnym elementem jest przecież wyposażenie jak porcelana. Kto wie, kiedy będzie można z niej skorzystać! A może pochwalić wśród znajomych ?



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *