Suflet czekoladowy z pastą z czarnego sezamu

Suflet czekoladowy z pastą z czarnego sezamuDziś szybki przepis na udany Lunch, czyli „Suflet czekoladowy z pastą z czarnego sezamu„. Lunch jak wiadomo można przygotować dla siebie jak i dla kilku osób. My lubimy towarzystwo więc podajemy składniki na aż 6 Sufletów czekoladowych z pastą z czarnego sezamu dla Ciebie i Twoich Lunchowych gości.  Należy dodać, że suflet nadaje się wyśmienicie na inne posiłki niż Lunch.

Suflet czekoladowy z pastą z czarnego sezamu  – Składniki:

  • 90 g czekolady deserowej,
  • 3 łyżki stołowe pasty z czarnego sezamu,
  • 80 g cukru pudru,
  • 3 jajka,
  • 50 g mąki,
  • 50 g masła.

 

Przystępujemy do działania. Należy zacząć od rozpuszczenia czekolady w kąpieli wodnej, potem dodać masło pokrojone na małe kawałki. Dokładnie wszystko wymieszać.

Kolejny krok do sufletu. Ubijamy jajka z cukrem aż do uzyskania białego koloru a następnie dodajemy czekoladę z masłem. Całość ponownie należy dobrze wymieszać. Teraz stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy do osiągnięcia kremowej konsystencji. Do tak powstałej masy należy dodać 3 łyżki stołowe pasty z sezamu i dokładnie to wymieszać.

Przygotowanie do podania

Wyciągamy kokilki. Aby dobrze przygotować kokilki należy je nasmarować masłem a potem schłodzić w lodówce przez 10 minut. Po wyjęciu z lodówki schłodzonych kokilków trzeba je obsypać mąką co ułatwi nam później wyjęcie sufletów.

Kokilki wypełnić masą i włożyć do lodówki na 90 minut. W między czasie zajmujemy się piekarnikiem, który musimy nagrzać do 200°C. Po 90 minutach wkładamy  przygotowane  kokilki do piekarnika i pieczemy je przez 10 minut.

Trzeba uważać żeby się nie przypiekły. Po wyciągnięciu zostaje nam już tylko poczęstowanie gości bowiem porcja na 6 sufletów zobowiązuje…

Na koniec tego szybkiego przepisu pozostaje nam już tylko życzyć – Smacznego !



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *